#WheelbarrowWalk #PilgrimagefortheEarth #2022 #2024 #UNESCO

Persbericht 12 mei NL-BE

Persbericht  
Varik, 12 mei 2022  
  
"It's time to put the whole Earth on the World Heritage list!"  

 
Op 12 mei, ca. 17.30 uur, is de Krui-tocht halverwege en passeert de Belgisch/Franse grens: inbellen is mogelijk! 

Henry Mentink arriveert op 5 juni met zijn Wheelbarrow-Walk bij het hoofdkantoor van de UNESCO in Parijs 

  
Pelgrimage Voor de Aarde 
Op 22 april 2022, de Dag van de Aarde, begon Henry Mentink vanuit zijn Veerhuis in Varik (Gelderland) aan een bijzondere Krui-tocht: een Pelgrimage Voor de Aarde. Henry loopt dan in 45 dagen met zijn Kruiwagen vol van buideltjes met grond uit meer dan 75 landen naar het UNESCO hoofdkantoor in Parijs om daar op 5 juni 2022 de hele Aarde op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.  
“Het kan helemaal niet, maar het is wel een goed idee”, stelt de algemeen secretaris van UNESCO Nederland.  

Henry, en ook steeds meer anderen, vatten dit op als een mooie aanmoediging.  
Ter voorbereiding trok Henry een Rechte Lijn van Varik naar Parijs. Hij ontdekte dat er elke 10 kilometer allerlei initiatieven en mensen zijn die al zorgdragen voor elkaar en de Aarde. Inmiddels steunen veel van deze initiatieven deze Pelgrimage Voor de Aarde. Onderweg doet Henry vele verschillende locaties aan, die allemaal een duurzame relatie hebben met de Aarde.  
 
De Rechte Lijn voert per toeval ook door Brussel waar de EU huisvest. Hier heeft Henry op 5 mei samen met een aantal gelijkgestemde invloedrijke organisaties uit België en Nederland een gesprek gehad met het kabinet van Frans Timmermans, vicevoorzitter Europese Commissie, om het onderwerp landeigendom in te brengen en hen te inspireren de Aarde als ‘common’ op te nemen in de Green Deal. Dit krijgt begin 2023 een vervolg wanneer ’Soil Health Law’  op de agenda staat en wij uitgenodigd zijn hierin bij te dragen. 

De kruiwagen heeft een bijzondere lading die dagelijks groeit. Mensen uit meer dan 75 landen stuurden al een buideltje aarde, een donatie en een wens voor de Aarde naar Varik. Al deze buideltjes en de wensen brengt Henry naar de UNESCO in Parijs waar hij dit op 5 juni zal aanbieden aan de Unesco Director World Heritage inclusief The Manifest for the Earth. 
  
Klimaatmanifestatie, boerderij- en schoolbezoeken in Frankrijk 
De komende weken zal Henry bovendien in Frankrijk meerdere scholen bezoeken waar de Wheelbarrow-Walk onderdeel is van het lesprogramma. Een bijzonder initiatief is dat van 24 en 25 mei : 

Klimaatmanifestatie Guiscard-Noyon-Chiry-Ourscamp-Ribécourt-Dreslincourt 
Op deze dagen worden Henry en zijn mede Krui-tochters vorstelijk onthaald door de burgemeesters van Guiscard en Noyon en de VVV’s van Noyon en Chiry-Ourscamp. Dit alles in het kader van de klimaatmanifestatie ‘Plan Climat du Pays de Sources et Vallées’, die van 30 april tot 5 juni plaatsvindt. Hierbij zijn 106 Franse steden en dorpen betrokken. Noyon is bovendien de geboorteplaats van Johannes Calvijn. 

Bezoek aan boerderij met vrijgekochte grond 
Een ander wezenlijk onderdeel van deze Wheelbarrow-Walk is het bevrijden van de Aarde van financiële druk en eigendom waardoor de Aarde net als de lucht en zon gratis zal zijn en wij in verbinding met haar leven en voor haar en elkaar zorgen. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Boerderij ‘Les Bilbacs’, die op 17 mei zal worden bezocht. Dit is één van de boerderijen van Terre de Liens. Deze Franse organisatie is opgericht door de Nederlander Sjoerd Wartena en heeft inmiddels 8.000 ha. grond uit de Franse markt gehaald om speculatie tegen te gaan. 
  
Henry heeft inmiddels ieder dag vele mensen die meelopen, waaronder ook steeds meer mensen van de pers. Op 24 en 25 mei zullen bovendien honderden kinderen en ouders meelopen vanuit hun verbinding en zorg voor de Aarde. 

Natuurlijk zijn meer bijdragen en pelgrims van harte welkom om samen te lopen Voor de Aarde!  
  
Meer informatie & afspraken maken om in te bellen met Henry op 12 mei:  
Frans-Willem Deliën  
Tel.: +31 6 38 600 504  
media@wheelbarrow-walk.com
 
Informatie over de 45 dagen van deze Pelgrimage Voor de Aarde, de initiatieven langs de rechte lijn, een press kit en nog veel meer vind je bovendien op:  
www.wheelbarrow-walk.com
en_GBEnglish