#WheelbarrowWalk #PilgrimagefortheEarth #2022 #2024 #UNESCO

De stem van de Pelgrim

Henriëtte Moes (Pelgrim)

Henriëtte Moes (Pelgrim)

Ik weet haast niet waar te beginnen met mijn verhaal, zoveel maak ik mee. Ik rij van het ene naar het andere avontuur. En hoe verder ik kom, hoe meer belangstelling er voor mij is. In Varik had ik een heel rustig leven, maar sinds ik op reis ben, willen veel mensen met mij kennismaken. Er worden er films en foto’s van mij gemaakt en Henry heeft allerlei interviews, waar ik natuurlijk bij ben. Ik ben zelfs op de Franse televisie geweest! Het zijn dus drukke dagen voor ons. Ondanks dat ik na meer dan 500 kilometer rijden in topvorm ben, is het soms wel vermoeiend en de rustdagen zijn dan ook zeer welkom.

Vorig weekend verbleef ik met een groep allerAardegste mensen op een mooi chateau. En zij hebben met elkaar een lied over mij geschreven en samen gezongen! De Wheelbarrow Walk.

En met deze groep lieve mensen hebben we een etappe gelopen. Af en toe een stevige klim en ook wat hindernissen onderweg. In een bos was er een boom omgevallen en tussen en over en onder allerlei takken door kon ik uiteindelijk mijn weg vervolgen. We zijn een echt en hecht team, en hebben plezier. Ik merk ook dat we veel blijheid verspreiden. Dat doet mij goed.

Onderweg kom ik regelmatig andere Brouettes tegen. Eén van hen vond ik erg leuk. Graag had ik nog wat langer gebleven om nader kennis te maken, maar ik heb een missie te volbrengen, dus dat zat er helaas niet in.

Afgelopen week zijn we bij twee scholen langs geweest. Bij de school in Senlis werd ik door heel veel kinderen welkom geheten. Er hing een spandoek voor Henry en er werd een lied voor ons gezongen. “Earth song” van Michael Jackson. Ik kreeg er kippenvel van. De kinderen hadden vragen voorbereid, tekeningen gemaakt en waren erg nieuwsgierig naar mij. Henry heeft handtekeningen uitgedeeld. Haha, zo grappig vond ik dat!

Vele dagen heb ik door open weidse landschappen gereden, en daarna ben ik veel in het bos geweest. Prachtig! Ik ben de bomen dankbaar dat zij voor zoveel verkoeling zorgen op warme dagen. En het is een thuis voor vele vogels, en ik heb genoten van hun concerten.

En een paar dagen geleden was het zover: Parijs in zicht. Wat een bijzonder moment dat ik dit mee mag maken! Ik werd nogal overdonderd door de drukte en het lawaai in de stad. Ik ben dit allemaal niet gewend. Gelukkig heb ik weer muurbloempjes gezien, en vogels en bomen. Schoonheid is overal, als je maar goed blijft kijken!

Over schoonheid gesproken: Parijs heeft prachtige bouwwerken, waaronder de Notre Dame. En daar, op het plein voor deze kathedraal, eindigde gisteren de op één na laatste etappe. We zijn via de Nederlandse School gereden en het laatste stukje liepen kinderen en ouders mee.

De kinderen hebben allemaal een buideltje aarde met een fleurig kaartje aan mij meegegeven. Daar staan mooie wensen voor de Aarde op, zoals “Lieve Aarde, ik ga je beschermen”, “Ik wens dat mensen minder plastic gebruiken”, en “Ik wil niet dat de Aarde doodgaat”. Alle buideltjes met wensen, van over de hele wereld aan mij gegeven, ga ik dinsdag overhandigen aan de directeur van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En dan heb ik mijn missie volbracht. En…ik heb Henry laten weten dat dit wat mij betreft pas het begin is. Ik ben klaar voor de volgende reis!

Eén van de kinderen schreef deze mooie wens, waarmee ik wil afsluiten:

“Dat de Aarde gelukkig mag worden”.

 

 

“Vanaf hier
zal ik terugkeren
naar het gewone leven
van alle dag.
Niet gewoon meer
na alles wat ik ervaren heb
en als rijkdom
opgeslagen in de weg
die ik zelf ben.”

(Ricky Rieter)

 

Sinds 22 april is Henry, lopend met de kruiwagen vanuit Varik, onderweg naar UNESCO in Parijs. Sinds 5 mei loop ik mee met deze Pelgrimage voor de Aarde.

Eergisteren, al lopend door de velden met de kruiwagen in mijn handen, zag ik in de verte Parijs liggen. Ik kreeg ineens een brok in mijn keel. Ontroering. Een gevoel wat ik herken van eerdere pelgrimstochten.

Na wekenlang wandelen de bestemming in zicht krijgen vind ik altijd weer een bijzonder moment. En het geeft ook een wat dubbel gevoel. Het betekent dat ik er bijna ben en deze tocht voorbij is, terwijl ik nog heel lang door zou kunnen en willen lopen.

Maar…. is onze afspraak bij UNESCO op 7 juni wel de bestemming en het einde van de Krui-tocht?

Nee, zeker niet. Het is een begin. De Krui-tocht heeft een nieuwe beweging in gang gezet. En dat is voelbaar. Ook bij mij. Door de uiterlijke reis, maak ik ook weer een mooie innerlijke reis.

Afgelopen weekend heb ik in de groep uitgesproken dat de Krui-tocht mij op vele manieren heeft geraakt en aangeraakt. En dat ik daar nog geen precieze woorden aan kan geven. Dat ik me zó dankbaar voel dit mee te mogen maken.

De Krui-tocht vraagt aandacht voor onze mooie aarde. De aarde die in brand staat. Dat wij wakker mogen worden, op een andere manier naar de Aarde gaan kijken en beter voor haar zullen gaan zorgen. Voor onszelf en voor toekomstige generaties.

Als er op de lijn van Varik naar Parijs al zóveel mooie initiatieven plaatsvinden ten dienste van de Aarde, wat betekent dat dan voor mijn eigen woonomgeving? Dat ga ik onderzoeken. Ik wil nieuwe wegen ontdekken en bewandelen. Zien wat er nog méér is. En daar ga ik tijd en ruimte voor creëren, en dat betekent dat ik het besluit heb genomen om minder te gaan werken. En dat voelt goed, heel goed.

Waar de Krui-tocht ‘eindigt’, loop ik verder op mijn eigen pad.


𝗠𝘂𝘂𝗿𝗯𝗹𝗼𝗲𝗺𝗽𝗷𝗲

Er wordt over jou vaak gezegd dat je stil en verlegen bent.
Liever niet teveel in het middelpunt van de belangstelling staat.
Niet wil opvallen.

Maar ik zie jou.
Ik zie jou elke dag.
Stralend.
In de zon en in de regen.

In rood, wit en geel
Vrolijk jij de meest saaie muren op.

Vanaf jouw plekje op de muur
Zie je alles aan je voorbijgaan
Zoals de kruiwagen vol buideltjes Aarde
Onderweg naar Parijs.

Stevig geworteld
In het steen vind je jouw weg
Wat een kracht voor zo’n bloempje.

In de betonnen wereld van dorp en stad, laat jij ons zien hoe mooi de Aarde is.

Elke dag weer.

In 2017 liep ik vanuit Frankrijk mijn eerste camino naar Santiago de Compostela. Ik maakte toen kennis met een bekend gezegde op de route: “De camino geeft je wat je nodig hebt.”
 
Ik geloof dat dit waar is, en dat is soms nog niet zo makkelijk. Want wat je nodig hebt, kan iets heel anders zijn dan dat wat je wilt.
 
Inmiddels weet ik uit ervaring dat tijdens elke lange wandeltocht er een moment komt, dat ik als het ware tegen mezelf oploop. Iets van mezelf tegenkom waar ik nog iets te doen, te leren heb. Dat is niet altijd leuk, of makkelijk. Maar verzetten heeft geen zin. Ik kan zo ver en lang lopen als ik wil, maar nooit bij mezelf vandaan. Dus het is beter het in de ogen te kijken.
 
Zo’n moment laat zich bijvoorbeeld zien in de vorm van een ontmoeting met iemand, een fysiek ongemak, aanhoudende regen, een herberg die vol blijkt te zijn en je verder moet lopen, of een andere onverwachte gebeurtenis.
 
Ik kan me een moment herinneren dat ik tijdens een lange wandeltocht in een hevige onweersbui terecht kwam, terwijl ik alleen over een groot open veld liep, en ik was bang. Heel bang. Ook tijdens de Pilgrimage in a Day vanuit het Veerhuis in Varik, kwam ik in meerdere opzichten mezelf flink tegen. En had ik mijn angst in de ogen te kijken.
 
Deze momenten beschouw ik als kansen. Om te leren en te groeien. Om een rijker mens te worden. Ook tijdens deze Krui-tocht voor de Aarde.
 
Afgelopen week deed zich tijdens de Krui-tocht iets voor wat mij persoonlijk nogal raakte. Mijn gedachten schoten alle kanten op. Veel irritatie, en spanning in mijn lijf. Zelfs de gedachte om te stoppen schoot door mijn hoofd, en daar schrok ik van. Ik wil niet stoppen, ik ben hier zo op mijn plek. En voel me zó verbonden met deze missie, de kruiwagen en de mensen met wie ik dit samen mag doen.
 
Ondertussen bleef ik lopen, soms met de kruiwagen in mijn handen, en soms wat verder voor de anderen uit of er achteraan. Ik voelde me die dag heel erg moe.
 
Gezeten op een bankje naast Henry, vertelde ik wat mij dwars zat en hoeveel moeite mij het kostte hier mee om te gaan. Dit was fijn en gaf lucht en Henry merkte op dat de Krui-tocht hier ook voor bedoeld is. Jezelf ontmoeten, je talenten ontdekken en laten zien. En dat hoe ik mij voel er gewoon mag zijn. De Krui-tocht is voor de Aarde. De aarde is voor iedereen. Wij zijn de aarde. Als ik goed voor mezelf zorg, mijn talenten benut, doe waar ik blij van word, mezelf blijf ontwikkelen; dan kan ik van veel meer betekenis zijn voor de Aarde.
 
De Krui-tocht is voor mij tot nu toe een tocht van het ene naar het andere leermoment. Ik zie, hoor en voel zóveel. En dat is mooi. Zoals ik vandaag zaden mocht planten die uit zullen groeien tot bomen. Ogenschijnlijk iets kleins, en voor mij voelde het groots. De Krui-tocht geeft mij heel veel van wat ik nodig heb. En dat zijn vooral heel veel mooie ontmoetingen en ervaringen.
 
Dank lieve Henry, Frans-Willem, Joop, Jeanne Marie en Paul; dat jullie mij gegeven hebben wat ik nodig heb. En mij nogmaals duidelijk hebben gemaakt dat ik nóg meer mijn plek mag innemen en mijn grenzen mag aangeven. Ik loop de Krui-tocht èn mijn eigen pad. Na een dag rust, was het fijn er vandaag weer bij te zijn.
 
Parijs, ik kom eraan!
 Bonjour lieve mensen, wat leuk dat jullie mij nog steeds volgen tijdens mijn Krui-tocht voor de Aarde, naar UNESCO in Parijs.

Wat is er weer veel gebeurd de afgelopen week. Ik heb heel wat kilometers afgelegd, voornamelijk in een weids groen heuvellandschap. En ik kan je zeggen, dat was zo nu en dan hard werken bij deze zomerse temperaturen.

De mensen zijn erg aardig voor ons. In een dorpje zaten wij even op een bankje uit te rusten en toen fietste er een man langs. Hij nodigde ons spontaan uit voor een drankje bij hem in de tuin. En dat drankje bleek champagne te zijn! Normaal gesproken drink ik niet als ik nog moet rijden, maar voor deze keer heb ik een uitzondering gemaakt. Het is belangrijk om het leven te vieren en te genieten van het moment! De fles ging leeg. We kregen water, bier en appelsap mee voor onderweg. Drie keer raden wie dat mocht dragen.
 
Het is mooi wonen in Varik, maar ik zie nu dat er nog zoveel meer is. Ik blijf mijn grenzen elke dag verleggen, na België ben ik nu in Frankrijk. Toch wel gek, grenzen. Waar dienen die voor? Ik vraag me af of er eigenlijk wel grenzen zijn? Gisteren reed ik langs een boerderij en daar stonden drie grote borden met in grote letters “Privéterrein. Verboden toegang!” Ik begrijp niet goed waarom ik daar niet mag rijden. Zou men bang voor mij zijn?
 
Met verwondering kijk ik elke dag naar het veranderende landschap. Het is zo mooi, al die bloemen, bomen en gewassen op het land. Ik ben wel geschrokken dat er op bepaalde plekken veel afval in de berm ligt. Veel blikjes en plastic flessen. We zijn meteen in actie gekomen en hebben de afgelopen dagen veel opgeruimd. Ik heb een aantal vuilniszakken afval afgevoerd. Niet zo’n frisse klus, maar ook daar draai ik mijn hand niet voor om. Ik doe wat nodig is. Het liefst zou ik de hele aarde veegschoon; zoals Henry dat noemt; bij UNESCO opleveren. Zouden jullie mij daarbij willen helpen?
 
We hebben weer een aantal mooie bezoekjes afgelegd. Bijvoorbeeld aan een agrarische school, waar Henry met de leerlingen gesproken heeft over de Krui-tocht en een andere kijk op grondeigendom. Er was een kruiwagenrace wat ik wel grappig vond. Helaas kon ik niet meedoen omdat ik natuurlijk de verantwoordelijkheid heb voor de buideltjes aarde en niet te hard kan rijden.
 
Over buideltjes aarde gesproken. De afgelopen week heb ik bijzondere aarde ontvangen. De broer van Henry had contact met mij opgenomen. Hij wilde graag langs de route ineens opduiken als verrassing voor Henry. Ik kan goed geheimen bewaren, dus het pakte heel leuk uit! En hij had een buideltje geboortegrond van Henry mee voor in de kruiwagen. Erg mooi vond ik dat, en ik zag Henry genieten van dit onverwachte bezoekje.
 
Het bezoek aan een biologische geitenboerderij was erg interessant en leerzaam. Ik mocht met de geiten mee het weiland in, en zijn er foto’s gemaakt. Ondertussen moest ik goed opletten omdat één van de geiten wel geïnteresseerd was in dat wat ik bij me heb, en haar tanden in de vlaggetjes zette.
 
Tot slot wil ik jullie nog iets vertellen over vandaag. Een heel bijzondere dag! Er zijn de hele dag opnames van mij gemaakt door een cameraman, en ook met een drone! De etappe ging langs het Canal de Saint-Quentin. Een mooi en rustig stuk langs het water, en ik verwacht dat het heel mooie beelden heeft opgeleverd. Dit kunnen jullie heel binnenkort zelf zien.
 
Mijn wens is dat jullie, net als ik, vaak de natuur in gaan. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets, en dan hoef je alleen nog maar te genieten van al het moois om je heen.Vandaag zag ik langs de route de ene na de andere roos, en het woord Liefde kwam in mij op.

Waar denk jij aan bij het woord Liefde?
 
Tijdens de etappe van vandaag praten we over liefde. Voor onze familie, voor huidige en vorige partners. En hoe krachtig en helend het is om met en vanuit liefde te handelen in situaties waar boosheid of conflict is. De wereld heeft heel veel liefde nodig.
 
Zelf denk ik ook aan de liefde die ik voor de natuur voel. Als kind was ik al graag buiten. In de tuin, tenten en hutten bouwen, of bij vriendinnetjes op de boerderij. En met mijn ouders de kampeervakanties in de zomer, de vele fiets- en wandeltochtjes, de bergen in, uitjes naar het bos en dagjes naar het strand. Daar heb ik bijzonder fijne herinneringen aan.
 
De schoonheid van de natuur kan mij raken en ontroeren. Een heldere sterrenhemel, een kleurrijke zonsondergang of een grote zwerm overvliegende vogels. Hoe mooi!
 
Bij mijn buideltje Aarde in de kruiwagen heb ik geschreven:
 
“Met de zon op mijn gezicht
De wind door mijn haar
Word ik gedragen
Door haar die mij elke dag voedt
Het geluk
Van blote voeten in het gras
Het zwemmen in de zee
Doen mij werkelijk kind voelen
Van onze mooie Moeder Aarde.
 
Laten we haar Liefhebben als onszelf.”

Vandaag, dag 26 van de Krui-tocht voor de Aarde; lopen we van Solesmes naar Fontaine-au-Pire. Langs de weg zien we veel zwerfafval liggen. Een triest schouwspel in zo’n mooi landschap. Tot een paar jaar geleden maakte ik mij hier erg boos over. Klagen en mopperen.
 
Wanneer het is geweest weet ik niet meer, maar op een bepaald moment ben ik mij bewust geworden van mijn eigen aandeel en verantwoordelijkheid hierin. Ik realiseerde me dat mijn boosheid en klagen over zwerfafval niets positiefs brengt.
 
Ik heb geen invloed op het gedrag van anderen, maar wel op mezelf. Door te klagen slinger ik ook nog eens veel negatieve energie de wereld in. Dat is niet wie en hoe ik wil zijn. Ik wil bijdragen aan een oplossing. Een positieve bijdrage leveren aan een mooiere wereld en een gezonde Aarde.
 
In dit geval deed mij dit besluiten een vuilgrijper te kopen en nu ruim ik regelmatig zwerfafval op. In de bermen en op het strand. Dit geeft mij een bijzonder goed gevoel. Het geeft energie in plaats van dat het energie kost. En het maakt me blij dat ik steeds meer mensen dit zie doen.
 
Afgelopen week las ik een mooi stuk op LinkedIn waar gesproken werd over de ‘illusie van machteloosheid’. Als individu kun je het gevoel hebben dat jouw acties voor een betere wereld weinig verschil maken. Dat je slechts een druppel op een gloeiende plaat bent. Echter, jouw bijdrage is zo belangrijk en veel meer dan een druppel. Onderschat niet hoe krachtig je bent en hoeveel invloed je hebt. Ook jij, alleen of met anderen, kan wel degelijk impact maken en een verandering in gang zetten. En een inspiratiebron zijn voor anderen.
 
De Krui-tocht laat dit ook zo mooi zien. Alleen al op de lijn van Varik naar Parijs treffen wij zóveel mensen aan die prachtige initiatieven ontplooien in dienst van de Aarde. Ook bij jou in de buurt zullen er veel mooie projecten zijn, waar je misschien nu nog geen weet van hebt. De moeite waard om te onderzoeken en mogelijk aan te sluiten als het je aanspreekt.
 
Mijn wens is dat de Krui-tocht een inspiratiebron voor velen zal zijn. Ook voor jou. Elke druppel doet ertoe. Vele druppels vormen samen een regenbui. En dan…. gaat het stromen!
 
Gandhi zei: “Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.” Wat zou jij kunnen en willen veranderen? Je hoeft geen zwerfafval op te ruimen; maar misschien ga je bewuster eten, vaker de fiets nemen, besluit je bepaalde winkels niet meer te bezoeken, koop je meer duurzame of tweedehands producten, ga je juist minder kopen en meer delen, beter je afval scheiden, of haal je tegels uit de tuin en plant je er groen in.
 
Er is zóveel wat we kunnen doen. De Aarde heeft onze zorg heel hard nodig. Ik, jij, wij kunnen het verschil maken! Zullen we het samen laten stromen?
Wandelen geeft veel ruimte om na te denken, om te mijmeren. Het helpt mij vaak om zaken op een rijtje te zetten, ideeën op te doen, inzicht te krijgen of een antwoord te vinden.
 
Nietzsche zei het al, “Alleen gedachten die ons invallen tijdens het wandelen zijn waardevol.”
 
Vooral als er weinig afleiding is onderweg en ik alleen op pad ben, geeft dat ruimte om mijzelf te ontmoeten. Ik heb een voorliefde voor open, lege landschappen met weidse vergezichten. Zoals vandaag op bepaalde delen van de etappe tussen Bermeries en Quesnoy. Prachtig!
 
Naast de verbinding die ik voel met de Krui-tocht, en mijn wens om nog veel ‘groener’ te gaan leven en daarvoor nu elke dag inspiratie opdoe; wandel ik ook met mijn eigen ‘vraagstuk’.
 
Al enige tijd ben ik onderzoekende ten aanzien van mijn werk. Wil ik blijven doen wat ik doe? Ga ik minder werken? Neem ik een half jaar verlof? Of langer? Ga ik stoppen en iets heel anders doen?
 
De afgelopen maanden zijn deze vragen veelvuldig in mijn hoofd langsgekomen. Ik kan me nog precies het moment herinneren dat ik thuis, liggend op de bank, hierover aan het mijmeren was. En dat ik toen het telefoontje kreeg met de onverwachte vraag of ik mee wilde lopen met de Krui-tocht. Voor mij is het glashelder dat deze vraag niet zomaar voorbij komt. Dus ja, ik ga mee!
 
Langzaam ben ik een andere richting op aan het bewegen. Geen idee waarheen, wat die bestemming precies is. En, dat hoef ik ook nog niet te weten. Onder het lopen praten Henry en ik over het ‘innerlijk weten’; wat wij beide kennen en van waaruit we handelen. En zoals Henry het mooi verwoordt: ‘laat tijd, pad en resultaat maar los.’ En zo is het precies. Het gaat zich vanzelf aan mij laten zien. En dan zal ik het herkennen en weten wat ik ga doen.
 
Ik ben dankbaar dat de Krui-tocht mij van buiten en van binnen laat bewegen.
 
En ik ben dankbaar voor het plezier, de energie, de lichtheid en positiviteit die de Krui-tocht ons en anderen brengt.
 
Vandaag kwamen wij een groep fietsers tegen en iemand herkende ons van Facebook. Even later worden we door iemand uitgenodigd om een biertje of cola te komen drinken, wat champagne bleek te zijn. En een voorbijganger vroeg of we bagage hebben die hij voor ons kan vervoeren. De Kruiwagen vertelde het al, het is één groot feest. En zo is het.
 
Dankbaar om deel uit te maken van deze Krui-tocht en mijn bijdrage te mogen leveren voor onze mooie Aarde, samen met een fijne groep mensen.
 
Zoals we hier elke dag zeggen, wat is het leven toch mooi.
 
Of beter:
La vie est belle!Vandaag zijn wij van Bergen naar Frameries gelopen en hebben onderweg het huis bezocht waar Vincent van Gogh van 1878 tot 1880 gewoond heeft. In dit huis zette hij zijn eerste stappen als kunstenaar. Ik heb genoten van de mooie film over de periode dat hij in deze streek, de Borinage, woonde.

“Wat zou het leven zijn als we niet de moed hadden om iets te proberen? Ik weet niets met zekerheid maar de aanblik van de sterren doet me dromen. Als je echt van de natuur houdt dan vind je overal schoonheid. Ik doe altijd wat ik nog niet kan om zo te leren hoe ik het moet doen.”

Deze woorden van Van Gogh vind ik prachtig.  En helemaal van toepassing op de Krui-tocht. Onderweg ontmoeten wij veel moedige en Aardege mensen die mooie projecten hebben opgezet in dienst van de Aarde.
 
En ja, als je goed om je heen kijkt, zie je overal de schoonheid van de natuur. Zie jij het ook?

Naast Kruiwagen heb ik inmiddels nog twee namen gekregen: Wheelbarrow en Brouette. Ik vind het heel mooi klinken. Henriëtte vroeg of ik iets over mezelf wilde vertellen, zodat jullie mij ook wat beter leren kennen. Dat doe ik graag, deze belangrijke missie is tenslotte naar mij vernoemd: Krui-tocht voor de Aarde.

Al meer dan dertig jaar woon ik bij Henry. Eerst in Grootebroek, en nu zoals jullie weten, in Varik. Regelmatig wordt mijn hulp ingeroepen bij tuinwerkzaamheden. Ik doe het graag, maar eerlijk gezegd…. het gaat ook wel eens vervelen. Ik ken elk stukje aarde rondom het Veerhuis op mijn duimpje.
 
Al enige tijd geleden waren Henry en ik in de tuin aan het werk en vertelde hij mij over zijn plan om naar Parijs te lopen. Met mij!! Ik wist niet wat ik hoorde! Ik zei meteen JA en ben toen maar eens gaan kijken waar Parijs eigenlijk ligt.
 
Vanaf dat moment zijn we in training gegaan, zodat we op 22 april fit aan de start zouden verschijnen. Henry en ik zijn ook heel actief geweest om de Krui-tocht onder de aandacht te brengen. Ik ben op de radio en televisie geweest en mensen wilden met mij op de foto.
 
In de maanden voor ons vertrek ben ik steeds sterker geworden. Veel mensen van over de hele wereld, hebben buideltjes Aarde gedoneerd, met een mooie wens erbij. Ik draag nu bijvoorbeeld Aarde uit Lapland, Japan en Rusland en dat is voor mij een bijzondere ervaring. Ik ga ervoor zorgen dat dit allemaal veilig bij UNESCO aankomt.
 
Twintig dagen zijn we nu onderweg en het is één groot feest! Veel enthousiaste en Aardege mensen komen wij tegen. Er loopt regelmatig iemand mee, en ga ik over van de ene paar handen naar de andere. We zijn een fijn team en hebben het goed samen.
 
Ik kom op de meest bijzondere plekken. Zo heb ik in een hotel overnacht, en ging ik met een lift de hoogte in. En Henry had een belangrijke afspraak bij de EU, om daar een Manifest voor de Aarde aan te bieden en daar over te spreken. Na afloop ging het gezelschap met mij op de foto.
 
Sommige mensen weten niet zo goed hoe ze op mij moeten reageren. Ik zie dat ze naar me kijken, zich afvragen waar ik naartoe onderweg ben, en iets zouden willen vragen. En dat doen of durven ze dan niet. Kinderen wel.
 
Kinderen komen altijd naar me toe als ze me zien. Zij vragen wat ik allemaal bij me draag en wat dat betekent. Wat UNESCO is, hoever het nog is, waarom ik een eetlepel bij me heb, waar we slapen, en waarom we dit doen. Dat is heel goed: nieuwsgierig zijn en vragen stellen. Daar leer je van. En wij kunnen weer veel van onze kinderen leren. Ook als het gaat om het zorgen voor onze aarde. Kinderen hebben vaak heel goede ideeën. Ik luister graag naar ze.
 
Ik ben een paar keer met bloemen versierd, en in Brussel stond ik midden in een kring kinderen die een lied zongen voor de Aarde. Heel erg mooi was dat.
 
Drie dagen geleden kwam ik in een groep padvinders terecht. Een klein meisje riep naar ons: “Bedankt dat jullie de Aarde steunen!” Daar werd ik zó blij van!
 

Leuk als jij de Krui-tocht ook wilt volgen en anderen erover wilt vertellen.

Laten we samen op weg gaan naar een gezonde Aarde.
Tijdens deze Krui-tocht voor de Aarde mag ik ‘De stem van de Pelgrim’ laten horen.

Volgens het woordenboek is een pelgrim iemand die een voetreis maakt, naar een plaats met een bijzondere religieuze of spirituele betekenis.

Voor mij betekent pelgrim zijn iets anders. Ik zie het leven als een pelgrimstocht. Een leven van eenvoud, zonder teveel gehechtheden aan mensen, plaatsen en materiële zaken.

Al meerdere voetreizen heb ik afgelegd, waarvan twee keer naar Santiago de Compostela. En tijdens zo’n reis ervaar ik steeds weer: alles wat ik nodig heb, zit in al in mij. En wekenlang met gemak leven van dat wat in mijn rugzak zit, geeft een rijk gevoel. Het is letterlijk en figuurlijk Lichter Leven.

Satish Kumar schrijft in zijn prachtige boek ‘Elegante eenvoud’ (die nu meereist in mijn rugzak) dat “Een pelgrim iemand is die handelt in dienst van de aarde”…. en dat “het nu de tijd is om als pelgrims op aarde te leven en niet als toeristen.”

Die woorden raken mij, en ik voel hoe waar en belangrijk dit is. En dat ik hier een taak in te vervullen heb, waar ik nu nog geen woorden aan kan geven.

Op de Rechte Lijn van Varik naar Parijs laat de Krui-tocht zien dat er veel, heel veel pelgrims zijn. Mensen die mooie initiatieven ontplooien vanuit zorg en liefde voor de Aarde. Voor nu en voor de komende generaties pelgrims.

Pelgrimeer je mee?

Dit is zo’n dag. Een dag waarop het stil is in mijn hoofd. De mist opgetrokken, de ruis verdwenen en helemaal in het moment. In het hier en nu.

Henry, de kruiwagen en ik. Langzaam bewegen wij ons heuvel op en heuvel af vooruit. Van Tubeke naar ’s Gravenbrakel. 

De drukte en vermoeidheid in mijn hoofd, waarmee ik vorige week van huis vertrok, zijn door het lopen als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Er komt niets naar boven waar ik over zou willen schrijven. In mijn hoofd blijft het stil. Ik geniet. Volop.

Vandaag luister ik. Naar de stilte. De vele vogels. Naar het ritme van onze voetstappen op het asfalt. De kwakende kikkers. Balkende ezels. Naar het ruisen van de wind door de bomen.

Dan hoor je hoe mooi de Aarde is! 

Luister je mee?

In de periode voorafgaand aan de Krui-tocht ben ik meerdere malen in het Veerhuis geweest. Tijdens één van die weekenden kwam de regenworm ter sprake. En hoe belangrijk dit diertje is voor de gezondheid van onze bodem.

Sindsdien kijk ik met andere ogen naar de regenworm. Wisten jullie bijvoorbeeld dat de regenworm een enorm harde werker is?  En dat dankzij de worm er elke dag eten op ons bord ligt? Wormen werken dag en nacht om de bodem vruchtbaar te houden. Een Indiase wetenschapper heeft berekend dat een worm maar liefst zes ton aarde kan omkeren in zijn leven! Dat is een prestatie van wereldformaat! En dat doen ze gratis en voor niks voor ons.

En vanmorgen werd ik wakker met de slak in mijn hoofd. En ik wist meteen dat ik daar vandaag iets over wilde schrijven. Ik hoor je denken, hoezo word je wakker met de gedachte aan een slak?

Dat kwam zo: gisteren hebben wij bij L’Eldoradis genoten van een lunch aan de picknicktafel onder de bomen. Brigitta had een krop sla voor ons uit de tuin gesneden, om hier wat van op ons brood te doen. Er bleken twee slakken in de krop te zitten, waarvan één bijna op mijn bord belandde. Oohh jakkes, dacht ik. En mijn eigen reactie op het zien van de slak zette mij aan het denken.

Later die dag tik ik op Google het woord ‘slak’ in. De eerste suggesties die ik te zien krijg, zijn ‘slakken bestrijden’ en ‘slakkenkorrels’.

Ik verplaats me in de slak en wat hij ervan zou vinden om dit te lezen. “Hoezo moet ik bestreden; gedood worden? Ik heb geen kwade bedoelingen. Ik houd ook van sla! En de Aarde is toch ook mijn thuis?! Wat weet je eigenlijk echt over mij?”

De slak heeft gelijk en ik onderzoek verder. Ik ontdek dat net zoals de regenworm, ook de slak heel belangrijk is voor onze Aarde. De slak ruimt dood materiaal op. Door dit te doen, voegt hij weer bepaalde voedingsstoffen toe aan de bodem. Zo draagt hij ook bij aan een gezonde Aarde. Door slakkenkorrels te gebruiken, gaat de slak dood. Vogels eten graag slakken, en zo komt het gif ook hoger in de voedselketen terecht. En dit terwijl er ook vriendelijke manieren zijn om de slakken weg te lokken. Ja, het kan dus anders. Met meer respect voor de aarde en de slak.

En zo mijmerde ik tijdens deze Krui-tocht-dag van Linkebeek naar Tubeke nog even door over slakkenzaken.

Dan denk ik aan vertragen. Aan traag voortbewegen, zoals een slak. Zo lopend met de kruiwagen bewegen wij ons traag door het landschap. En als je je traag voortbeweegt, zie je zóveel meer! Zoals vandaag de vele kleuren groen, en allerlei bloemen. Dan zie je hoe mooi de Aarde is!

Dan besef ik hoe ingenieus de natuur in elkaar zit, en dat alles precies gaat zoals het moet gaan. En dat de aarde ons niet nodig heeft, maar wij de aarde wel.

Zou het de Aarde beter vergaan, als we de auto meer laten staan en ons vaker en trager gaan voortbewegen in de natuur?

Dat we ons dan meer verbonden gaan voelen met moeder Aarde? En beter voor haar gaan zorgen? 

Op 22 april, de Dag van de Aarde, is Henry Mentink te voet vanuit Het Veerhuis in Varik vertrokken naar het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Hij loopt met een kruiwagen gevuld met zakjes aarde, die mensen van over de hele wereld naar hem hebben opgestuurd.

Door middel van deze Krui-tocht zal Henry op 5 juni symbolisch de hele aarde bij UNESCO indienen voor de Werelderfgoedlijst.

Doelen van deze Pelgrimage voor de Aarde zijn het vergroten van het bewustzijn hoe wij op een liefdevolle manier met de aarde kunnen omgaan. Mensen inspireren en motiveren om eigen initiatieven te ontplooien in het belang van het welzijn van de aarde. En geld ophalen om grond mee vrij te kopen; de transformatie maken van handel in grond naar het Zorgen voor de Aarde.

Toen ik een paar maanden geleden de vraag kreeg of ik Henry wilde vergezellen tijdens deze Krui-tocht; was ik geraakt en ontroerd. Die vraag had ik niet zien aankomen, en mijn hart zei meteen ‘JA’.

Ik ben veel en vaak in de natuur. In de zee, het bos, de duinen, in mijn tuin. Ik luister naar de vogels, de wind, de golven en voel het gras onder mijn blote voeten. Zo laad ik mijn batterij weer op. Ik ben mij sterk bewust van mijn eigen verantwoordelijkheid om goed voor de aarde te zorgen en mijn bijdrage te leveren. De afgelopen jaren ben ik steeds bewuster gaan leven, en andere keuzes gaan maken. En dat is een voortgaand proces. Ook ik kan nog veel meer leren en doen, en deze Pelgrimage voor de Aarde helpt mij hier zeker bij.

Er is geen planeet B. Mensen, dieren, bomen, bloemen, water, zon, lucht en aarde. Alles en iedereen is met elkaar verbonden en het één kan niet zonder het ander bestaan. Wij leven van de Aarde. Alles wat wij eten, de kleding die we dragen, de meubels in ons huis, de spullen die we gebruiken; alles komt voort uit de Aarde.

Afgelopen woensdag 4 mei, ben ik aangehaakt bij de Krui-tocht en zal met Henry meelopen tot Parijs. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan deze mooie en belangrijke missie. Vanaf nu zal ik naast de dagelijkse verhalen van Henry, en de mooie gedichten van Jan, een stukje schrijven over deze Pelgrimage voor de Aarde.

Een tocht als deze zou niet mogelijk zijn zonder alle mensen die de afgelopen maanden zoveel werk verzet hebben, en degenen die nu achter de schermen met veel liefde en enthousiasme actief zijn.

En dan zijn er al die mooie mensen die wij onderweg ontmoeten. Mensen die koffie aanbieden, een maaltijd of een bed om de nacht door te brengen. Tijdens eerdere pelgrimstochten, heb ik vaak mogen genieten van grote gastvrijheid. En iedere keer raakt mij dat weer.

Zo ook in Linkebeek, waar we gisteren zijn gearriveerd. Na het bezoek aan L’Eldoradis,  een heel mooi tuinbouwproject; worden wij uitgenodigd door Marco en Francoise. Hun karakteristiek ingerichte woning en heerlijke tuin grenst aan L’Eldoradis.

We worden niet alleen uitgenodigd voor het avondeten, maar mogen ook twee nachten bij hen logeren. Henry en ik krijgen ieder een eigen kamer, Frans-Willem zet zijn tentje op, en Ronald die een dagje meeloopt, rolt zijn slaapzak uit in de caravan die op het terrein staat.

We genieten van lekker eten, de wijn, de gesprekken, een fijn bed, ontbijt met croissants en vooral veel lachen en plezier. Een plek om te rusten en te ‘zijn’. Een verademing na de drukte van Brussel.

Henry merkte gisteren al op dat deze Krui-tocht mensen veel blijheid brengt. Zoveel positieve reacties en enthousiasme! En mensen zoals Marco en Francoise geven nog meer kleur en energie aan de Krui-tocht voor de Aarde. Daar word ik dan weer heel blij van. Ja, we zijn allemaal met elkaar verbonden. En ja, samen kunnen we zóveel goeds de wereld in brengen.

Het was een mooie dag. En morgen…. gaan we uitgerust weer op pad! 

 

2022 Henriëtte Moes
De werken die je hier leest komen voort uit de Aarde in verbinding met al het leven en
de ziel van de schrijfster en Pelgrim Henriëtte Moes. De woorden dienen eenieder ter inspiratie om
een eigen invulling te geven aan de zorg Voor de Aarde. Wanneer je deze teksten op andere plekken
wilt gebruiken, is daarvoor toestemming van Henriëtte nodig. 
Henriëtte wil graag dat haar werk
op passende plekken bijdragen aan hetgeen het werk beoogt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish