#WheelbarrowWalk #PilgrimagefortheEarth #2022 #2024 #UNESCO

Jan Kleefstra

Als dichter wil ik uitdrukking geven aan de onlosmakelijke verbondenheid tussen alles dat leeft, vooral de stem zijn van de levenskracht. Ik wil doordringen tot de ziel van het land waar ik geboren ben en dat verbinden met andere plekken. In mijn poëzie komen vooral het leven dat moeite heeft voor zichzelf op te komen en de elementen aan het woord.

Ik geloof er sterk in dat alles met elkaar verbonden is, opgebouwd uit dezelfde materie. Dat de verlatenheid van de wereld om ons heen ons diep verontrust. Daarom raak ik alles aan, ruik de bloemen, voel de bladeren en kan het niet laten mijn hand even op de stam van een boom te leggen. De mens en alles om haar heen zijn steeds meer van elkaar vervreemd. We doen alsof de mens zelf niet de natuur is. Dat kwelt mij, daar gaat mijn poëzie over.

600 Bodybuilding Exercises Ipad Apps Wit http://massiveappstore.com/health-fitness/600-bodybuilding-exercises/ buy clenbuterol online anadrol bodybuilding, anadrol drug | profileIk wil met mijn schrijven mensen bereiken en er meer bewustwording mee veroorzaken. Ik weet dat ik daarmee in een lineage optreed die van alle tijden is, maar met mijn wijze van voordracht en de inhoud van mijn werk wil ik heel graag weer iets van de verwondering voor het leven om ons heen terug brengen, die we zo veel verloren zijn. De verwondering die we als kind hadden als ’s ochtends plots de wereld zich onder een laagje sneeuw verborg of als in volle storm de ganzen ’s nachts, terwijl je veilig in bed lag, over het dorp vlogen op weg naar hun slaapplek.

Als dichter van de krui-tocht ga ik de tocht zelf niet maken. Ik maak geen deel uit van de groepen mensen die de tocht wandelen of delen ervan gaan volgen. Mijn werken zijn geen direct verslag van de tocht zelf. Ik ben op enkele dagen feitelijk en op andere dagen virtueel ergens aanwezig langs het traject van de tocht. Telkens zoek ik een klein stukje aarde waar de tocht aan voorbijgaat en zet mij daar neer. Vanaf dat kleine stukje aarde ben ik waarnemer van het voorbijtrekken van de tocht, maar ben ik tevens waarnemer van dat kleine stukje aarde en al het leven dat zich daar afspeelt en dat voor even deel is van de tocht. Mijn werk heeft telkens dat kleine stukje leven als basis liggend op de rechte lijn van Varik naar Parijs. In wisselende vormen geeft mijn werk uitdrukking aan hetgeen op dat kleine stukje aarde kan worden beleefd of ervaren, of geeft mijn werk uitdrukking aan het bestaan en de bezinning daarvan zoals dat op dat moment wordt gevoeld en geleefd.

Het vertrekpunt voor mij als dichter in deze magische, sprookjesachtige tocht ligt in de volgende strofe:

Ik zou iedere stap af moeten meten

aan het ritme van mijn voorgangers

 

dichter Jan Kleefstra (foto Lotte Middendorp)
kunstenaar Jan Snijder

Loop je mee? Meld je dan van te voren aan, dat is heel belangrijk voor ons. Dank je wel!

keygenpc appcracked hdcracks crackmag baixar snaptube

idm kuyhaa

nl_NLDutch